Otthon

A függönyválasztás fontos szempontjai

függöny

A függönyök meghatározó szerepet töltenek be az otthonainkban. Egy előnyös választás által otthonosabbá tehetjük a lakást, de ugyanezt fordítva is elmondhatjuk, hiszen helytelen választás által egy függöny akár negatív hatást is kelthet, az otthoni légkört nyomasztóva és kellemetlenné téve.

Nem beszélve arról, hogy a függönyöknek komoly rendeltetésük is van, egy bizonyos funkciót is betöltenek amellett, hogy esztétikailag hozzájárulnak lakásunk szépségéhez.

A függöny elsősorban arra hivatott, hogy egyrészt megakadályozza a lakásunkba való belátást az utcáról, másrészt a beszűrődő fény szabályozásának szerepét is ellátja. Az sem mellékes viszont, hogy egy gyönyörű függöny emeli a lakásunk megjelenését, és vonzóbbá teszi számunkra, illetve a látogatók számára. Ezeket az előnyöket és szempontokat figyelembe véve tehát cseppet sem lényegtelen, hogy milyen döntést hozunk vásárláskor, hiszen ez igényel általában egy bizonyos összegű befektetést, ami nyilván idővel megtérül, de függönyöket nem csupán pár hónapra választ az ember.

Általában a sötétítő és fényáteresztő változatok kombinálása mellett szoktak dönteni az emberek egy szép összhatás elérése érdekében. Amennyiben persze redőny vagy reluxa is a rendelkezésre áll, úgy néha a sötétítőt mellőzni szokták, viszont ebben az esetben a dekoratív funkcióról is le kell nekik mondani.

Az anyagmennyiség helyes felmérése rendkívül fontos, általában a karnis hosszát kell megmérni az ablak magasságával egyetemben, és a karnis hosszának kb. másfél-háromszorosát veszik. A megfelelő fedés érdekében érdemes úgy méretezni, hogy az ablak két oldalán, illetve felette és alatta is hagyjunk nagyjából egy 20 cm távolságot az ablak peremétől, így az árnyékoló szerep teljes mértékben érvényesülni fog a legnagyobb napsütés esetén is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük