Történelem

Hogyan derült ki, hogy gömbölyű a Föld?

A portugál Ferdinand Magellán körülbelül 500 évvel ezelőtt találta meg a Csendes-óceánt és ő volt az első európai feltételezhetően, aki ezen tudott hajókázni, természetesen a társaival együtt. A fő cél ilyenkor a fűszerek otthonának, azaz „Indiáknak” a megtalálása és már akkor is erőteljesen sejtették, hogy a Föld az gömbölyű lehet.

A spanyol királyi támogatással Magellán 5 karavellával indult útnak, mely felvolt szerelve mind fegyverekkel, mind élelemmel, hiszen egy ismeretlenül hosszú útra készültek fel. Sok nehézség ellenére végül sikerült kijutni a Csendes-óceánra és 3 hajónak sikerült elérnie a kitűzött célt, viszont Magellán sajnos meghalt, miután megtérített egy szultánt és egy helyi háborúban besegített neki.

Egy hajónak sikerült csupán Spanyolországba visszatérnie, viszont az tele volt fűszerekkel, tehát bizonyos szempontból sikeresnek mondható az út. Magellán pedig bebizonyította, hogy téves az a képzet, hogy a Föld lapos, a tengerek összeérnek, vagyis a Föld körbehajózható, ami azt is jelenti, hogy gömb alakú.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük