Gyereknevelés

Szerepjáték kicsiknek és nagyoknak

szerepjáték

Az óvodás és kisiskolás kor között fontos szerepet kap a gyerekek életében a szerepjáték. Sok pozitív hatását az élet valamennyi területén tapasztalják, amire nekünk, felnőtteknek is szükségünk van. Egy szerepjátékot imitáló játék rendkívül jó ajándék tud lenni, nem csak kicsiknek, hanem nagyobbaknak is.

Legyen kisfiú vagy kislány, egy kis konyha elengedhetetlen része a gyerekszobának. Ha nem is vásárol egy konyhát helyhiány miatt, a gyerekeknek elég egy szett lábas és pár műanyag vagy fa játék étel és már indul is a szerepjáték. Egy teás szett vagy egy bőröndös konyhácska is nagy örömet tud okozni a kicsiknek. Ha ezt az ajándékot túl lányosnak éreznénk, a fiúk biztosan örülnének egy rendőr szettnek vagy egy kukásautónak. A szerepjátékokban az az elképesztő, hogy nem igényelnek látványos eszközöket, mert a gyerekek elsősorban a fantáziájukat használják a játék során.

Miután a gyerekek elérik a kisiskolás kor végét, az intenzív, képzelőerőn alapuló szerepjáték háttérbe szorul, mégis találhatunk olyan játékokat, amik közvetetten ezekre a képességekre támaszkodnak. Tinédzser fiúk biztosan örülnek egy Nerf fegyvernek, de a serdülőkkel már játszhatunk komplexebb társasokat is (pl.: Tiltott sziget, Pandémia). Több videojáték alapja is a szerepjáték, a játékos egy szereplő bőrébe bújva hajtja végre a játék által adott feladatokat. Az ilyen játékokat RPG (role-playing game) jelzéssel látják el a játékkészítők.

Felnőttként is tudunk szerepjátékokat játszani, leginkább társasjátékok formájában. Egy jó Activity vagy Beugró est hamar megeleveníti a gyermeki képzelőerőnket, ahogy igyekezzük teljesíteni a feladatokat. A leglátványosabb szerepjáték a Dungeons and Dragons, amiben a játékvezető különböző feladatok elé állítja a játékosokat, akik a saját kitalált karakterükkel játszhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük